tirsdag 18. oktober 2016

Henning Mankell: Pyramiden


Den svenske forfatteren Mankell, leverer her en novellesamling. Mankell er kanskje skandinavias beste kriminalforfatter, og hans bøker om Kurt Wallander er elsket både av kritikere og leserne.
Denne novelle-samlingen består av fem fortellinger. Alle handler om Wallander og livet hans opp til den dagen han blir presentert i den første boka » Morder uten ansikt«. Da er Wallander snart 43 år, skilt med et barn, og utflyttet fra Malmø til Ystad.
Disse novellene tar oss med på Wallanders utvikling, ikke bare som kriminalbetjent, men også som menneske. I den første novellen møter vi Wallander 21 år gammel. Han er patruljerende konstabel som drømmer om å bli kriminalbetjent og om å gifte seg med Mona. En dag finner han naboen sin skutt, og ikke lenge etterpå er det noen som setter fyr på den samme leiligheten. Wallander er nysgjerrig, og vil også gjøre inntrykk på kriminalavdelingen. Så han driver med litt etterforsking på si, noe som ikke er så lurt bestandig.
Neste novelle foregår seks år etter, I 1975. Det er julaften, Wallander er på vei hjem til kona,Mona, han skal bare stoppe ved en butikk og sjekke en inkommet klage. Han blir da tatt til fange.
I «Mannen på stranden» er vi kommet fram til 1987. Ekteskapet mellom Kurt og Mona beginner å skrante, og han er nødt til å finne ut hva som skjedde med en mann som døde da han satt seg inn I en taxi. Det viser seg at mannen ble forgiftet, men utover det har de ingen spor.
I april 1988, blir fotografen I den lille byen Ystad, funnet drept. Han var en svært anonym mann, som ingen kjente. Ikke engang hans egen kone.
De bodde i samme hus, men hadde sluttet å snake med hverandre 24 år tidligere da de fødte en svært handicappet datter som fotografen sende på institusjon. Wallander selv er nå enslig etter at Mona flyttet ut. For å finne morderen må de gå tilbake i tid,avdødes hustru mente mannen hadde forandret seg etter en ferietur syv år tidligere.
Så kommer rosinen i pølsa! Den siste novellen «Pyramiden» er som en liten (stor) roman I seg selv. Desember 1989 styrter et småfly i en åker og begynner å brenne. Piloten og passasjeren dør idet flyet treffer bakken. Ingen småfly er meldt savnet og flyets identitet er dekket over med maling.
Ikke lenge etter bryter det løs brann i søstrene Eberhards syforretning. Da rettsmedisineren undersøker de to gamle damene, viser det seg at de var døde da brannen brøt ut; skutt i nakken, som ved en henrettelse. Har disse to gamle damene som solgte knapper og glidelåser noen forbindelse med det styrtede småflyet? Det begynner å se sånn ut, og den fraskilte Wallander er på sporet, da han blir oppringt fra Egypt. Hans eksentriske far – som er en biperson i alle bøkene og novellene – er arrestert og sitter i fengsel I Kairo. Han ble tatt da han prøvde å klatre opp Keops pyramide og han motsatte seg arrest Iitillegg til å nekte å betale boten. Så Wallander må avbryte etterforskingen for å dra å redde sin gamle far.
Denne novellen slutter med begynnelsen på den første boka om Wallander.
Noen vil vel kanskje si at det er et pretensiøst og unødvendig prosjekt Mankell har begitt seg ut på her. Undertegnede er ikke enig. Mankell er en stor forfatter, og han holder på oppmerksomheten hele tiden. Wallander er blitt en kjær skikkelse for mange, på linje med Poirot. Og jeg er sikker på at flere enn meg setter pris på å bli bedre kjent med han. Det blir vi og vi får til og med fem bra krimhistorier på kjøpet. Det må vi si oss fornøyd med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar